Internett: En menneskerett?

Posted by – 18.04.2009

Nylig har Guy Bono, en fransk sosialist og medlem av det europeisk parlament gått ut og sagt at vi må passe på at nettet ikke blir kontrollert av offentlige organer eller private bedrifter. Han har også sagt at tilgang på Internett er en menneskerett og den kan ikke fjernes.

Dette er veldig viktige prinsipper og har vært mye diskusjoner rundt sensur av innhold på nettet det siste året, både i diskusjoner på nettet og i samfunnet generelt.

Nylig har det blitt mye oppmerksomhet rundt rettsaken mot individene bak The Pirate Bay. Demonstrasjoner har det ikke vært mangel på og høylytte meninger florerer på Twitter og andre sosial nettverk.

NRKbeta har skrevet ett veldig godt innlegg på deres tanker rundt rettsaken, hvor The Pirate Bay tapte første runde.

Du har kanskje opplevd at flere nettsider har begynt å blokkere sitt innhold basert på lokasjonen til brukerene? Det begynner å bli ganske store mengder med TV-episoder, filmer, musikk og annet innhold som er gratis og fritt tilgjengelig for innbyggere i USA, men sperret for resten av verden.

Hadde du vært i USA akkurat nå, kunne du sett en full episode av den populære tv-serien C.S.I. med å trykke på denne lenken.

Nå er det to forskjellige ting å sensurere og blokkere innhold på Internet, og det å faktisk få tilgang på Internet som en menneskerett. Men det er også to ting som faller veldig godt sammen. Hva er poenget med en menneskerett med tilgang på Internet, når du ikke får tilgang på innholdet som ligger der ute?

Flere og flere offentlige og private tjenester blir tilgjengelig på nettet. Vi leverer selvangivelsen på nettet, nettbank har fullstendig tatt over for fysiske bankfilialene. Vi kjøper produkter og tjenester over nettet som aldri før og dette er tendenser som bare vil styrkes når vi går fremover. Om få år vil vi kanskje kunne avgi vår politiske valgstemme over nettet?

Når behovet for fysisk lokalisering og kundebehandling forsvinner og tjenester flyttes over i den digitale verden på nettet – så vil behovet for at alle har tilgang på nettet i en eller annen form øke. Bør det være en menneskerett å få tilgang på et fritt og usensuret nett? Hva mener du?

(Bilde av Leia og lisensiert under Creative Commons)

3 Comments on Internett: En menneskerett?

 1. Anonymous says:

  Velkommen til ipublish : D
  Er ganske fersk selv jeg, så ..:p

  Velkommen til ipublish : D
  Er ganske fersk selv jeg, så ..:p

 2. Bra blogg!

  Bra blogg!

 3. Takk for kommentaren! Lykke til videre med din satsing på blogging.

  Takk for kommentaren! Lykke til videre med din satsing på blogging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *